B-vitamiinien tärkeimmät tehtävät

Montako eri vitamiinia kuuluu B-vitamiinien ryhmään? Entä mitä tehtäviä niillä on elimistössämme? B-vitamiinit kuuluvat vesiliukoisiin vitamiineihin ja vitamiiniryhmä koostuu kahdeksasta eri vitamiinista.

B12-vitamiinia lukuun ottamatta B-vitamiinit eivät vesiliukoisuutensa vuoksi varastoidu elimistöön, vaan niitä tulee saada jatkuvasti.1 B-vitamiineja ovat B1- eli tiamiini, B2- eli riboflaviini, B3- eli niasiini tai nikotiiniamidi, B5- eli pantoteenihappo, B6- eli pyridoksiini, B7- eli biotiini, B9- eli foolihappo/folaatti ja B12-vitamiini eli kobalamiini.)

B-vitamiinien lähteistä tyypillisimpiä ovat eläinperäiset tuotteet, kuten liha ja maitotuotteet. Näiden lisäksi B-vitamiineja löytyy esimerkiksi täysjyväviljatuotteista ja kasviksista,1 foolihappoa kuitenkin lähinnä vain tuoreista hedelmistä, kasviksista, pavuista ja marjoista2 ja B12-vitamiinia vain eläinkunnan tuotteista.3

B-vitamiinien merkitys elimistölle

Monipuolista ruokavaliota noudatettaessa, on B-vitamiinien saanti yleensä riittävää.Henkilöt, jotka eivät syö eläinperäisiä tuotteita, voivat kuitenkin kärsiä erityisesti B12-vitamiinin puutoksesta, sillä sitä saa pääosin vain eläinkunnan tuotteista.4 Erityisesti ennen raskautta ja alkuraskauden aikana B-9 vitamiinin tarve lisääntyy, jolloin ravintolisää suositellaan.5 Myös runsas alkoholinkäyttö voi vaikuttaa B-vitamiinien imeytymiseen.1

Seuraavana ovat esitettynä eri B-vitamiinien tärkeimmät tehtävät.

Tiamiini (B1-vitamiini)

  • Tehtävät: hiilihydraatti-,3 sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta, energian tuottamiseen sekä hermo- ja lihassolujen toimintaan osallistuminen6
  • Lähteet: erityisesti sianliha, täysjyväviljat, pavut6

Riboflaviini (B2-vitamiini)

  • Tehtävät: rasvahappojen hajotus ja synteesi, hapetus-pelkistysreaktiot,3 energia-aineenvaihdunta ja solujen aineenvaihdunta, ihon ja limakalvojen terveyden ylläpito6
  • Lähteet: Proteiinipitoiset ruuat; maito, liha, pavut3

Niasiini (B3-vitamiini)

  • Tehtävät: toimii koentsyyminä hapetusreaktioissa,3 ihon ja limakalvojen hyvinvointi, energia-aineenvaihduntaan osallistuminen6
  • Lähteet: Täysjyväviljat, pähkinät3

Pantoteenihappo (B5-vitamiini)

  • Tehtävät: ihon toiminta, steroidihormonien muodostuminen, energia-aineenvaihdunta
  • Lähteet: erityisesti sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset, kananmunankeltuainen, juusto, liha, palkokasvit, vihannekset sekä hiiva6

Pyridoksiini (B6-vitamiini)

  • Tehtävät: toimii koentsyyminä aminohappo- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa,3 osallistuu proteiinien muodostukseen, elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostumiseen, hermoston, aivojen ja lihaksiston toiminnan ylläpitäminen6
  • Lähteet: Sianliha, siipikarja, kala, täysjyvävilja.3

Biotiini (B7-vitamiini)

  • Tehtävät: hiusten, kynsien ja limakalvojen hyvinvoinnista huolehtiminen, energiantuotantoaineenvaihduntaan osallistuminen, välttämätön rasvahappojen synteesissä
  • Lähteet: maito, liha, maksa, munuaiset, kananmuna, kaura, soija, herneet ja hiiva6

Foolihappo (B9-vitamiini)

  • Tehtävät: hiiliatomin kuljettaminen elimistössä, kudosten kasvun, solujen jakautumisen sekä geeniperimän ja proteiinin muodostuksen mahdollistaminen, punasolujen muodostumiselle välttämätön
  • Lähteet: Vihreät kasvikset, palkokasvit ja maksa.

Kobalamiini (B12-vitamiini)

  • Tehtävät: proteiini-, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa koentsyyminä toimiminen,3 puna- ja valkosolujen muodostuminen, hermoston toiminta6
  • Lähteet: Vain eläinkunnan tuotteissa, erityisesti maksassa, kalassa, lihassa sekä maidossa3

Lähteet:

  1. Ruokavirasto (2018a) B-vitamiinit. https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/energiajuomiin-lisattavat-vitamiinit-ja-muut-aineet/
  2. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
  3. Fineli, THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumus-tietopankki.
  4. Ruokavirasto (2018b) B-12-vitamiini. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/b12-vitamiini/
  5. Ruokavirasto (2018) Raskaana olevat ja imettävät. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/raskaana-olevat-ja-imettavat/
  6. Suomenterveysravinto.fi (2017) Tutkimusta B-vitamiineista ja vitamiinien kaltaisista aineista. http://suomenterveysravinto.fi/wp/wp-content/uploads/2016/03/B-ja-C-vitamiiniyhdistelm%C3%A4-tutkimuskatsaus.pdf

Oriola Finland Oy
PL 8, 02101 Espoo, Puh. 010 429 99

Oriolan asiakasrekisteriseloste »