Mistä helpotusta flunssan oireisiin?

Flunssa voi iskeä sekä aikuiseen että lapseen, useammankin kerran vuodessa. Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, ja se on yleisin sairaus ihmisillä. Flunssan hoidossa tärkeää on aloittaa se varhain, heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa.

Tavallisimpia flunssan oireita ovat kurkkukipu, tukkoinen nenä ja nuha sekä kuume ja lihaskivut. Flunssaisena on parasta levätä kotona, eikä lähteä liikkeelle puolikuntoisena, vaan vasta olon kohentuessa. Flunssan kesto on yksilöllistä ja vaihtelee keskimäärin muutaman päivän ja parin viikonkin välillä. Jotkin oireet, kuten yskä saattavat kestää tätäkin pidempään.

Mikä avuksi?

C-vitamiinin ja sinkin ottaminen ravintolisänä saattaa lyhentää oireiden kestoa, ja ne lisäävät myös vastustuskykyä. Kuumat juomat, joihin on lisätty esimerkiksi C-vitamiinia ja kofeiinia, virkistävät ja helpottavat väsymystä. Kurkkupastillit taas rauhoittavat ärtynyttä kurkkua ja voivat helpottaa yskää. Tukkoisen nenän avuksi voi ottaa nenähuuhtelukannun, jonka avulla nenää sekä poskionteloita voidaan huuhdella suolaliuoksella. Huuhtelu poistaa epäpuhtauksia ja rauhoittaa limakalvoja. Särkylääkkeitäkin voi käyttää oireiden lievittämiseen.

Normaalin flunssan takia ei tarvitse lähteä lääkäriin, mutta tiettyjen oireiden, kuten korvakivun, hengitysvaikeuksien tai oksennuksen vuoksi lääkärihoito voi olla tarpeen. Myös useita päiviä kestänyt kuume, kova päänsärky tai äkillinen olon huononeminen voivat olla merkkejä siitä, että lääkäriin tulisi lähteä.

Muista nämä, kun flunssa iskee:

  • Lepää kunnolla ja juo riittävästi
  • Voit helpottaa oloasi esimerkiksi kuumilla juomilla, vitamiineilla tai nenähuuhtelulla
  • Muista pestä kädet huolellisesti ehkäistäksesi tartuntoja
  • Poikkeuksellisten oireiden vuoksi lääkärissäkäynti voi olla tarpeellista

Oriola Finland Oy
PL 8, 02101 Espoo, Puh. 010 429 99

Oriolan asiakasrekisteriseloste »